V fair #23

2—3 Noiembrie 2019

Palatul Telefoanelor, Calea Victoriei 35

Borbala este absolventă a Universității de Artă și Design, Cluj care s-a remarcat prin colecțiile ei sustenabile, realizate din materiale reciclate. Ținutele ei au fost purtate de artiști cunoscuți pe plan local și internațional ca Delia și Tierra Whack.

Ce te-a făcut să alegi cariera de designer vestimentar?

Deja în grădiniță desenam haine. În liceu am ales secția design vestimentar. Mereu eram atrasă de tot ce e frumos și neobișnuit.

Ce impact îți dorești ca piesele tale să aibă asupra celor care le poartă? Dar asupra mediului?

În primul rând îmi doresc să ridic niște întrebări cu creațiile mele. Cred că ar trebui să reevaluăm ce considerăm valoros sau gunoi. Cred că aruncăm zi de zi foarte multe obiecte și materiale care ar putea fi resurse prețioase, precum plasticul sau deșeurile textile.

Colecțiile tale sunt senzaționale, ce te inspiră?

Haosul. Oamenii. Natura. Imperfecțiunea. Istoria. Efemeritatea. Trecerea timpului.

Ce abilități consideri că sunt necesare pentru a fi un designer de succes?

Rezistență la frustrare. Și să știi să spui nu. Dar cred ca cel mai important este să-ți placă ceea ce faci.

Care este etica ce stă la baza procesului tău creativ?

Mereu încerc să transform ceva aruncat în ceva prețios și interesant. Aplic aceasta idee la bijuteriile mele făcute din dopuri de plastic, și la creațiile vestimentare care sunt făcute din haine folosite și leftovers.

Ce înseamnă un viitor sustenabil în modă pentru tine?

Cred că ar fi timpul să ne liniștim un pic. Să producem, să consumăm mai puțin și mai bun. Am văzut deja că de la consumerism și fast fashion, nimeni nu a devenit mai fericit sau mai frumos, doar am distrus o parte semnificativă din planetă. Lumea ar trebui să înțeleagă că toți suntem responsabili și că decizia noastră contează. Cred că toată experiența de a cumpăra o haină, de a alege o ținută ar trebui sa fie mult mai personalizată și creativă. Dacă nu punem efort în ceva și bucuria rezultată o să dureze puțin.

Cum vrei să se simtă cei care îți poartă creațiile?

Să se bucure de ele și să simtă că poartă ceva făcut cu drag, care vine cu un mesaj important: să avem grijă de ce ne-a rămas din planetă.

Ce tehnici folosești atunci când creezi o colecție?

Colaj textil, patch-work, care sunt practic niște tehnici tradiționale, dar îmi place să le reinventez, să le adaptez pe stilul meu.

Care este piesa ta preferată pe care ai realizat-o?

Am mai multe piese preferate, îmi plac foarte mult trench-urile transparente cu aplicații de tot felul de obiecte aruncate, inclusiv și bilete de tren sau bonuri de casă. De asemenea îmi plac și piesele mai purtabile ca pantalonii scurți de bicicletă, sau puloverele patch-work cu mânecă bufantă.

Ce provocări ai întâlnit în parcursul tău în lumea modei?

Este un pic greu (imposibil) să concurez cu brandurile uriașe de fast fashion. Lumea s-a obișnuit de prețurile prea mici și de reclamele constante. Ca urmare doar cei care sunt în special pasionați de modă reușesc să afle despre designerii locali sau mai mici, fiindcă practic suntem ascunși în umbra firmelor uriașe.