#YOUREURIGHT

Cumpără și acționează mai inteligent, mai atent și mai conștient, apelând la drepturile tale de consumator european

Statutul de cetățean european conferă o serie de drepturi consumatorilor români și din țările UE, pe care aceștia nu le cunosc și astfel, le exercită în mică măsură. Publicitatea înșelătoare, clauzele contractuale abuzive și pachetele turistice neconforme sunt printre cele mai puțin cunoscute practici neloiale care încalcă drepturile consumatorilor din România. Normele UE urmăresc să transforme cumpărăturile – fie că sunt făcute online, prin telefon, prin comandă pe e-mail sau pe stradă – într-un proces clar, simplu și corect.

Campania #YourEUright

Campania #YourEUright promovează drepturile consumatorilor, în România, dar și în celelalte state membre ale UE. Inițiată de Direcția Generală Justiție și Consumatori (JUST) al Comisiei Europene, aceasta se desfășoară simultan în zece țări din Uniunea Europeană și se adresează în special tinerei generații, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care are un interes ridicat pentru tehnologie și sunt utilizatori activi ai rețelelor de socializare.

Legislația europeană se adaptează la noilor cerințe de consum, odată cu utilizarea tot mai frecventă a tehnologiilor digitale în viața de zi cu zi, iar scopul campaniei #YourEUright este de a promova drepturile consumatorilor împotriva practicilor neloiale ale comercianților din spațiul european, online și offline.

Cele mai cunoscute drepturi europene la care apelează consumatorii români sunt: returnarea produselor achiziționate online în termen de 14 zile calendaristice și garanția gratuită de doi ani pentru produsele achiziționate online sau în magazin.

Vino și află mai multe despre drepturile tale de consumator european la standul #YourEUright din cadrul evenimentului V fair, care are loc acest weekend, pe 2-3 noiembrie 2019, unde un reprezentant al Asociației PRO CONSUMATORI va oferi informații utile despre diversele modalități prin care iți poți exercita drepturile tale din UE.

Descoperă care sunt drepturile fundamentale ale consumatorului european: www.europa.eu/youreuright/_ro